Slimme deurbel kiezen en installeren

Er zijn veel verschillende slimme deurbellen om tussen te kiezen. Wat de juiste is voor jouw situatie hangt ook vrij nauw samen met hoe je de deurbel wilt laten installeren, of zelf wilt plaatsen, en wat je dan beschikbaar hebt. Extra kosten, naast de aanschaf van de deurbel, is iets om rekening mee te houden. Om de juiste slimme deurbel te kiezen en deze zelf te plaatsen of te (laten) installeren, is een beetje algemene informatie handig. We delen onze ervaring en kennis graag met je in deze blog.

Introductie

Veel mensen hebben interesse in een slimme deurbel. De Nederlandse Politie adviseerde recent zelfs nog een slimme deurbel aan te schaffen! Maar hoe kies je de juiste? En als je er een hebt gekozen, hoe installeer je die dan? Kan je dat zelf doen, of is er een (dure) specialist nodig?

Hier bij Spot on Tech geven we vrij veel aandacht aan beveiligingscamera’s. Slimme deurbellen tot zover nog niet echt, maar we hebben er toch al een aantal kunnen uitproberen. We hebben eerder reviews van de Hombli Smart Doorbell 2 en de Reolink Video Doorbell (WiFi) gepubliceerd. Interessant aan deze 2 producten is dat beide producten bijna niet meer verschillend van elkaar hadden kunnen zijn. Nou ok, misschien als we de PoE-versie van de Reolink slimme deurbel hadden gereviewd.

PoE ?

Mocht je nog niet weten wat PoE is, power over ethernet, lees dan onze speciale blog over dit onderwerp. Het is relevant voor de rest van deze tekst. Lees onze blog over Wat is Power over Ethernet en waarom wil je PoE?

Slimme deurbel kiezen: overwegingen

Dit kan een hele lange lijst worden. Laten we ons tot de hoofdzaken beperken. We gaan de meeste punten hieronder verder toelichten in deze blog, maar als checklist:

  • merk / eco-systeem
  • stroomvoorziening en installatie
    • accu, bedraad 12v of 24v, PoE
  • netwerkconnectie
    • WiFi, kabel
  • geen chime? extra chime?
  • app ondersteuning
  • privacy
  • beeldkwaliteit
  • beeld opnemen, opslag lokaal of in de cloud
    • abonnement verplicht?
    • SD-kaart of NVR?

Slimme deurbel kiezen: merk en ecosysteem

Het aantal slimme deurbellen om uit te kiezen loopt bijna maandelijks verder op. De meeste fabrikanten van beveiligingscamera’s hebben een slimme deurbel in het assortiment. Er zijn ook geheel nieuwe fabrikanten de branche van beveiligingsproducten binnen gerold. Denk bijvoorbeeld aan Amazon met de Ring Doorbell. Het Ring ecosysteem wordt door Amazon steeds verder uitgebreid. Hetzelfde geldt voor Google (sinds de overname van Nest). Ook het eerder genoemde Hombli geldt dit voor; eigenlijk een fabrikant van smart home producten.

Aan de andere kant heb je bedrijven als Reolink, die beveiligingscamera’s maken. Een smart home product zoals een slimme deurbel is een logische toevoeging aan het assortiment. Die basis als producent van beveiligingscamera’s zie je in het Reolink product direct terug. Reolink heeft een beveiligingscamera gemaakt met een drukknop en een chime, die perfect aansluit bij de rest van het Reolink ecosysteem. Heb je al een beveiligingscamera van Reolink? Dan is kiezen voor een slimme deurbel van Reolink logisch. Je kan kiezen tussen de Wi-Fi variant, of de PoE-variant:

Kiezen voor een bepaald ecosysteem is niet voor iedereen even belangrijk. Wil je simpelweg alleen een slimme deurbel en verder niets, geen sensoren of andere beveiligingscamera’s, dan is dit onderwerp niet doorslaggevend. Heb je meerdere wensen om een smart home te maken, of wil je meer sensoren als uitbreiding naar een beveiligingssysteem, dan kan dit heel belangrijk zijn. Of zoals hierboven genoemd, heb je al een beveiligingscamera van Reolink of ben je van plan om een beveiligingscamera achter het huis op te hangen? Bedenk dan goed of je deurbel en andere producten met elkaar samenwerken. Alles met 1 en dezelfde app kunnen aansturen voorkomt dat je meerdere apps op je telefoon moet zetten.

Een mooi voorbeeld is de Nest Doorbell, zodra iemand aanbelt kan op het scherm van een Nest Hub slimme speaker direct het beeld getoond worden van wie er voor de deur staat. Google houdt dit voor andere fabrikanten helaas afgesloten. Je kan het misschien wel realiseren, maar dan gaat er wel wat knutselen voor nodig zijn. Hetzelfde geldt voor de Amazon Ring en de Alexa speakers met een scherm (Echo Show).

Kijk je naar Hombli, dan kan met zowel de app van Hombli of een algemene Tuya apps gebruik gemaakt worden van alle mogelijke tuya-compatible producten om gezamenlijk ‘scenes‘ te maken. Een voorbeeld die ik gaf in de review van de Hombli LED strip was dat bij het aanbellen door iemand, de LED strip gaat knipperen. Handig voor doven en slechthorenden. N.b. : de enige voorwaarde is dat je alle tuya-apparaten in 1 enkele app onderbrengt. De mogelijkheden om zelf makkelijk scenes te maken zijn bijna eindeloos. Toevoegen van de Hombli bluetooth bridge kan ook en daar zijn dan weer allerlei andere producten aan toe te voegen. Denk aan een bewegingssensor die je Pathway verlichting activeert. Of een deur-contactsensor. Of…. Eventueel zou je met de Hombli Smart Water Controller de tuinslang aan kunnen zetten als er aangebeld wordt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos 🙂

Over het activeren van verlichting gesproken, nog even terug naar Reolink. Sinds kort heeft Reolink een Floodlight aan het assortiment toegevoegd (via Reolink of via Amazon.nl). Iemand drukt op de bel? Laat dan direct het floodlight aan gaan. Instelbaarheid hiervan is vergelijkbaar met de Hombli/Tuya apparaten: als dit, dan doe dat. Het floodlight kan ook op een ingebouwde bewegingssensor activeren en daar zou jij een notificatie van kunnen krijgen. Dat geeft je extra tijd om de app te activeren om alvast te zien wie er voor de deur staat, nog voordat iemand kan aanbellen.

Afrondend over het stukje ecosysteem wil ik nog een opmerking maken die vooruitloopt op het onderwerpje beelden opslaan lokaal of in de cloud. Mocht je al een of meerdere Reolink beveiligingscamera’s hebben, dan heb je mogelijk ook al eens over een NVR nagedacht om de beelden lokaal op te kunnen opslaan. De Reolink Video Doorbell ondersteunt beelden opslaan op de NVR! Beelden terugkijken of naar de stream kijken, kan via dezelfde (normale) Reolink app. Deze slimme deurbel is een van de weinigen die 24/7 opnames ondersteunen kan. Dit geldt voor zowel de WiFi als de PoE variant. Een NVR is ook een bron van stroom voor een PoE netwerkkabel, overigens. Hierover meer in het volgende hoofdstuk.

Slimme deurbel kiezen en installeren: stroomvoorziening

Stroomvoorziening voor de deurbel kan een bron van extra kosten zijn. Denk daarom hier over na. Ondergetekende ging op dit onderwerp zelf ook kort de mist in. Ik had de Hombli deurbel al hangen en dacht ‘even snel’ naar de Reolink Doorbell WiFi over te stappen. Dat ging mis, omdat bijna alle ‘wired’ (bedrade) slimme deurbellen 12 of 24 volt nodig hebben. Hombli’s Smart Doorbell 2 heeft een accu en die accu kan bijladen met 8 volt. Als Nederlandse fabrikant heeft Hombli hier over nagedacht. Veel Nederlandse huishoudens hebben een 8v beltrafo in de meterkast hangen.

ABB Beltrafo
8 volt beltrafo van ABB. Standaard in Nederlandse meterkasten.

Het voordeel van de Hombli met accu is dat je simpelweg die standaard zwart-witte drukbel van de muur schroeft en de bestaande draadjes aan de nieuwe bel schroeft en klaar. De accu laadt net snel genoeg bij om nooit leeg te lopen. Zie de review voor de foto’s. Je kan natuurlijk ook een slimme deurbel met accu nemen en daar geen draadjes op aan te sluiten. Een deurbel met accu werkt immers prima zolang de accu niet leeg is. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat die accu wel langzaam leeg loopt. Om de 4 tot 8 weken zul je de accu moeten opladen. Bewerkelijk en vragen om problemen, wat mij betreft.

Voor een ‘wired’ slimme deurbel, dus een bedrade, betekend het echter dat je minimaal 12 of 24 volt vanuit de meterkast beschikbaar moet hebben. Een van de mogelijke oplossingen hiervoor is om de standaard 8 volt beltrafo te vervangen door een smart home beltrafo.

Heb je twee linkerhanden en is een schroevendraaier vasthouden al teveel gevraagd, laat dit deel dan absoluut over aan een professional. Hou je wel van een stukje DIY (do it yourself), doe dan je voordeel met onze ervaringen. Wel met de disclaimer dat knutselen in de meterkast brand kan opleveren als je het niet goed doet en de verzekering onverbiddelijk is.

Is het vervangen van de beltrafo niet je favoriete optie, dan is de eerste stap onderzoeken of het mogelijk is om de draadjes makkelijk los te koppelen van de beltrafo. Of een alternatief zou zijn om de huidige draad uit de buis te trekken en daar een andere draad voor in de plaats te trekken. De nieuwe draad sluit je aan op een 12 volt stroomadapter en het andere uiteinde op de slimme deurbel. Natuurlijk is hiervoor een voorwaarde dat je nog een vrij stroompunt in de meterkast hebt. Of je huurt de eerder genoemde professional in om een WCD (wandcontactdoos) te laten plaatsen in je meterkast.

Mocht je deze optie kiezen, wees dan zo slim om de huidige kabel in je buis te gebruiken als “trekdraad” om de nieuwe draad in de buis te trekken. In mijn geval was zowel deze nieuwe draad als de 12 volt stroomadapter aanwezig in de doos van de Reolink Video Doorbell WiFi.

De andere optie is om een slimme deurbel aan te schaffen met een PoE stroomvoorziening. Hiervoor zal de huidige kabel zeer zeker uit de buis weggehaald moeten worden en vervangen door een netwerkkabel. Het ene uiteinde gaat in de slimme deurbel en het andere uiteinde moet in een apparaat dat stroom injecteert in de netwerkkabel. De kan met een (PoE)switch, een PoE injector of een NVR. Voor meer details, zie de blog over Wat is Power over Ethernet en waarom wil je PoE?

Zelf heb ik met de Reolink WiFi versie van de deurbel ervoor gekozen om de huidige draad uit de buis te trekken en deze aan de beltrafo te laten hangen, voor het geval ik ooit ga verhuizen en iets van een bruikbare situatie voor de nieuwe bewoners wil achterlaten. De meegeleverde stroomdraad bij de Reolink deurbel met 12 volt adapter hangen nu vanaf in de meterkast tot waar de deurbel hangt. Prima oplossing.

Chime

Niet onbelangrijk: de gong. De meeste fabrikanten gebruiken de Engelse term: chime. De echte bel. Een ‘slimme deurbel’ zoals we die noemen is eigenlijk helemaal geen deurbel, maar een drukknop-bij-de-deur-die-de-bel-laat-gaan. Ook wel bekend als de deurbel-die-niet-belt. Een chime, of gong, is waar het geluid uit komt. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de set die we gezamenlijk de slimme deurbel noemen.

Bij enkele merken wordt er geen chime meegeleverd! Let hier dus op. Mocht je alleen wonen en altijd vastgelijmd zitten aan je smartphone, dan zou je kunnen overwegen om geen chime te gebruiken. Zodra iemand de slimme drukknop deurbel indrukt, krijg je een notificatie op je smartphone. De chime is dan alleen ‘extra’. Voor gezinnen of de befaamde ‘wife acceptance factor’ kan het wel zo slim zijn toch maar een set met chime te nemen.

Reolink Doorbell app notificaties
Reolink Doorbell app notificaties

Zoveel deurbellen, zoveel chimes. Elke deurbel heeft een eigen bijbehorende chime. Onderlinge uitwisselbaarheid is geen sprake van. Bij veel fabrikanten is het mogelijk om een extra chime te bestellen en die te koppelen, zodat er meer dan 1 chime geluid maakt zodra er aangebeld wordt. Dit is niet standaard, dus ga hier niet blind vanuit. Reolink geeft aan dit later mogelijk te gaan maken, maar op moment van dit schrijven kan een chime nog niet los worden aangeschaft.

De meeste fabrikanten van deurbellen hebben in de chime meerdere melodietjes toegevoegd waar je uit kunt kiezen. Hoe je dat kunt instellen is vrij uiteenlopend. Meestal is het met echte knoppen op de chime zelf. Hetzelfde geldt voor hoe luid de bel overgaat. Helaas hebben weinig slimme deurbellen een makkelijke methode om het geluid even tijdelijk uit te zetten. Vaak moet je de chime uit het stopcontact trekken om dit te bereiken.

Iets om op te letten is hoe groot de gong is en belangrijker nog: hoe wordt deze van stroom voorzien? Bij de Hombli Smart Doorbell 2 is de gong mooi vormgegeven, maar wel vrij groot. Om de chime ergens vrij zichtbaar in de woonkamer of gang te hebben hoeft bij de Hombli geen probleem te zijn. Plaats je de chime in een dubbel stopcontact, dan kan het zijn dat het andere gat geblokkeerd wordt. Dat is vrij irritant!

Hombli chime
Hombli chime is mooi om te zien, maar vrij fors van formaat

Kijken we naar de Reolink Video Doorbell chime, dan zien we een klein en simpel stukje plastic. Prima functioneel, maar niet erg aantrekkelijk vormgegeven. De overeenkomst van beide genoemde chimes is dat deze beide direct op een stekker gebouwd zijn: de chime gaat direct in een stopcontact. Beide chimes maken rechtstreeks contact met de slimme deurbel via een draadloos protocol (433Mhz), je hoeft niet bang te zijn voor Wi-Fi problemen. Dit geldt voor de meeste chime en deurbel combinaties.

Reolink Chime
Stukje plastic dat geluid maakt: de Reolink chime

App ondersteuning

Afhankelijk van welk merk je kiest, zal je vastzitten aan een bepaalde app. Helaas is de kwaliteit van apps voor slimme deurbellen extreem uiteenlopend. We zien al bij de reguliere beveiligingscamera’s dat de kwaliteit van de app heel veel effect heeft op de algemene waardering voor een camera. Voor een deurbel is het nog veel belangrijker. Bij het onderwerp van een ecosysteem kiezen noemden we dit al zijdelings en in het vorige hoofdstuk toonden we al een screenshot met “Reolink Doorbell app notificaties”. De app zoals beschikbaar voor je slimme deurbel is heel erg belangrijk.

Over ecosystemen gesproken, bij meerdere reviews over Tuya producten noemden we dit al eens. Tuya heeft een enorm groot ecosysteem voor smart home producten weten te maken. Alle Hombli smart home apparaten zijn – voor zover mij bekend – onderdeel van het Tuya ecosysteem. Dit maakt scenario’s maken die meerdere Tuya apparaten gebruiken of activeren heel krachtig. Persoonlijk gebruik ik graag de Hombli app, waar ik al mijn Tuya smart home apparaten van meerdere merken in heb ondergebracht. Naast Hombli geldt dit voor bijvoorbeeld Lytmi (ambilight clone voor TV), Eurom (convectiekachel elektrische verwarming) en de Rowenta XPlorer Robotstofzuiger.

Abonnement?

Last, but not least. Hoe zit het met de verplichting tot een abonnement? Vooral bij Ring (Amazon – grote vriend Jeff Bezos) pusht de fabrikant dat ze erg graag willen dat je een abonnement gaat afsluiten. Met een abonnement blijf jij immers betalen, net zo lang je het apparaat blijft gebruiken, elke maand weer opnieuw. Dat is een eindeloze heerlijke stroom aan inkomsten voor de fabrikant.

De meeste fabrikanten leveren daarom wel een vorm van cloud diensten. Sinds 2022 heeft ook Reolink een betaalde cloud dienst via een abonnement, maar Reolink laat het je geheel vrij om een andere vorm van opslag te gebruiken. Je kan een SD-kaartje in de slimme deurbel plaatsen om lokaal data op te slaan, of de cloud, of data opslaan op de eerder genoemde NVR (net video recorder). Zowel Hombli als Reolink bieden een gratis variant, maar dit is in beide gevallen zeer beperkt. Hombli heeft een gratis galerij in de app zitten met screenshots van het moment dat er wordt aangebeld, iets wat bij Reolink (heel erg) mist.

Andere fabrikant als Ring en Imou laten je alleen gratis naar de stream van je camera kijken, dus wat is er nu te zien. Wil je meer, dan moet je een betaald abonnement afsluiten. Persoonlijk kies ik liever voor een oplossing waarbij ik 1 keer betaal voor de de aanschaf van de camera en 1 keer betaal voor iets waarmee ik het op te nemen beeld makkelijk genoeg kan terugkijken. Opslaan op een NVR is mijn favoriet, maar bij een slimme deurbel zal de hoeveelheid aan op te nemen fragmenten enigszins beperkt zijn en kan een SD-kaart dus ook prima voldoen.

Conclusie

Een slimme deurbel kiezen en installeren vereist een paar overwegingen. Wat heb je beschikbaar voor de stroomvoorziening? Hoe ga je de slimme deurbel aan je (thuis)netwerk verbinden? Wil je een extra chime of helemaal geen chime? Wil je beeld van de camera lokaal opslaan of in de cloud, zodat het gelijk een beveiligingscamera is? Of wil je alleen op je telefoon kunnen zien wie er voor de deur staat? De antwoorden op deze vragen zouden je moeten brengen tot een goede keuze slimme deurbel.

Onze voorkeur is altijd een beveiligingscamera met een draad, ook voor de slimme deurbel. Maar we vinden het hier minder noodzakelijk. Een deurbel op een accu kan prima zijn, het maakt installatie heel veel gemakkelijker.

 

PayPal donatie
Waardeer je de bovenstaande informatie? Wij waarderen een donatie.

Linkjes op deze pagina geven ons een kleine affiliatie vergoeding. Het kost jou niets extra. Koop dus aub via een van onze linkjes. Dat maakt het ons mogelijk om deze informatie gratis aan jou aan te blijven bieden.