Reolink RLC-510A 5MP PoE bullet beveiligingscamera review

De Reolink RLC-510A is de goedkoopste Reolink PoE camera met artificiële intelligentie voor personen- en voertuigendetectie. Een prima beveiligingscamera met hoge resolutie en goed nachtzicht, maar de AI vind ik toch wat teleurstellend. Maar een camera van 60 a 80 euro, wat mag je daar nou eigenlijk aan AI van verwachten?

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

Rond

Mijn vorige camera was enorm groot vergeleken bij deze RLC-510A, de 510A meet slechts 11 bij 7 cm; of 19 bij 7 cm als je het ophangmechanisme meetelt. Een leuke, slanke camera. De instap-budget-range bullet-stijl van Reolink is rond; de net iets duurdere range is vierkant. De RLC-510A is een meer budget/instapmodel, dus rond. Voor een budget beveiligingscamera biedt dit model een prima waarde voor dit geld. Op moment van schrijven (maart 2021) kost de camera 62 euro in de aanbieding via Reolink zelf, adviesverkoopprijs is 79,99.

Reolink RLC-510A
Reolink RLC-510A

Specificaties Reolink RLC-510A (via Reolink.com)

⦁ 2560×1920 (5MP) bij 30 frames per sec maximaal
⦁ PoE; een standaard 12v 1A stroomadapter kan ook
⦁ Ingebouwde microfoon
⦁ SD-kaart tot maximaal 256GB
⦁ 1/2.7″ CMOS Sensor, Lens aperture f=4.0m
⦁ Zichtsbereik 80 graden horizontaal en 42 verticaal
⦁ Infrarood nachtzicht 30 meter

De app

De Reolink mobiele app is goed. Toevoegen van een camera is super gemakkelijk met het scannen van een QR code en een paar klikken werk. Navigatie in de app is soms wat raar, maar went snel. Je kan redelijk wat instellen aan de camera, zelfs sluitertijd zit er semi-verstopt in, maar in principe is de camera bedoelt voor simpel huis-tuin-keuken gebruik en dus zijn de instellingen vrij simpel en de standaard waarden voldoen eigenlijk prima. Een groot nadeel is wel dat je voor terugkijken van opnames in de app een SD-kaart in de camera moet doen die dan op basis van bewegingsdetectie (instelbaar, ook eventueel uitsluitend bij persoon- of voertuigdetectie) naar de lokale SD-kaart de opnames heeft weggeschreven. Cloud ondersteuning heeft Reolink niet in Europa door de GDPR privacywet die ons door de EU door de strot is gedrukt. Het goede nieuws is dat de 510A wel ONVIF ondersteuning heeft, iets wat bij steeds meer budgetcamera’s ontbreekt dus je eigen cloud opslag met bijvoorbeeld een Synology NAS kan dan weer wel. Alternatief is een (Reolink)NVR aanschaffen om je eigen cloud te maken.

Er is ook een prima Windows desktopapp met dezelfde functionaliteit, de mobiele app is iets vollediger voor configureren van de camera. Beide apps hebben wel een andere look and feel.

Weergave

Dagweergave. De achtergevel is 15 meter van de camera weg.
Dag weergave. De achtergevel is 15 meter van de camera weg.

De cameraweergave is goed, volgens Reolink 5 megapixel, scherp, de nachtweergave is ook prima, helemaal met 3D DNR ingeschakeld. De maximale resolutie is 2560×1920 bij 30 frames per sec, en instelbaar in de app naar elke gewenste lagere instelling. Ik zie niet helemaal het nut voor meer dan 20 frames per seconde, maar het kan en ik heb genoeg opslagruimte op m’n Synology voor 24/7 opnemen voor 28 dagen, dus ach waarom ook niet.

De nachtweergave is zwart-wit infrarood, gebaseerd op een flink aantal kleine IR LEDs (18). Bij mijn oude camera waren er slechts 6 IR lichten, maar dan wel veel sterkere. Dit betekende ook een hoger stroomverbruik, maar zou eigenlijk mijn voorkeur zijn boven deze hele cirkel aan kleine IR LEDs. Het resultaat was simpelweg beter. Echter, dit is typerend voor alle budget camera’s en niet uniek voor de Reolink RLC-510A. Aan de andere kant: dit is goed genoeg en het bereik is 30 meter IR zicht; ik ‘klaag’ er alleen over omdat ik een alternatief ken. Mocht het in jouw situatie een probleem zijn met niet genoeg IR verlichting kun je natuurlijk ook gewoon een losse IR Booster bij de bouwmarkt of Aliexpress scoren.

Nachtzicht. De achtergevel is nog steeds 15 meter van de camera weg
Nachtzicht. De achtergevel is nog steeds 15 meter van de camera weg

N.b. : De struik was nog niet gesnoeid en dreigde de camera te gaan blokkeren. Na wat prutsen staat de camera nu ook meer naar links, zodat we de studeerkamer van de buren niet meer monitoren maar meer van de straat links 😉 De ingebouwde microfoon is opvallend gevoelig voor menselijke stemmen; meer dan eens hoor ik niets als ik in de tuin sta, maar beluister ik het geluid dat de camera opvangt dan blijkt die toch ineens ergens stemmen vandaan op te pikken. Best scary, op een goede manier. Geluidskwaliteit is dan wel weer erg matig, maar dat is logisch voor een camera als dit; het is geen intercom. De 510A heeft sowieso geen speakers, dus je kan niet terugpraten. Is dan alles perfect aan deze budget camera? Nou nee. Zoals al bij de intro gezegd is de AI persoonsdetectie en voertuigdetectie toch niet echt ‘waterdicht’ (de camera is wel waterdicht trouwens 😉 ). Bij harde regen of een dichte sneeuwbui, ziet de camera spoken. Sporadisch rijdt er zelfs een auto door mijn achtertuin, volgens de camera. Elke paar minuten volgt er tijdens een regenbui een ‘person detected’ melding via de app. Vrij storend. Je kan de gevoeligheid van motion detection wel verlagen, maar dat heeft dan mogelijk weer gevolg van te weinig detectie wanneer het niet regent.

Binnenkort volgt een review van de duurdere broertjes, de Reolink RLC-810A en RLC-1210A; ik ben erg benieuwd of die hetzelfde gedrag vertonen. Bij niet-AI camera’s zie je natuurlijk vaak ook enorm veel motion detection events in een tijdlijn tijdens een hevige regenbui. Voor deze prijs echter vind ik het begrijpelijk dat de AI niet 100% scoort met dat soort weersomstandigheden. Een voorbehoud is wel: ik heb inmiddels ook de Reolink Lumus spotlight camera (1080p) ter review en die triggert helemaal niet op regen. De Lumus triggert wel op beweging van de struiken bij veel wind, dat doet AI niet (review Lumus hier).

Nieuwe firmware

Update januari 2022: er is nieuwe firmware beschikbaar. Onderdeel van deze update is een verbetering van de AI functionaliteit en hoe de AI mensen en voertuigen herkennen kan. De update is een enorme verbetering met heel veel minder false-positives door regen en sneeuw. Let wel dat je die niet automatisch kunt downloaden en handmatig moet installeren. Ik adviseer om dat via de Windows app te doen. Je vindt de v3.1.0.764 (en hoger) via Reolink download center.

Digitaal ingezoomd, met de Windows desktop app
Digitaal ingezoomd, met de Windows desktop app

Bij digitaal inzoomen in de app krijg je wat meer ruis, maar nog steeds prima scherp genoeg. De camera heeft een vaste lens; dit is een gewone bullet camera, geen PTZ.

Een lesson learned, of troubleshooting, die ik ben tegengekomen: de ‘anti-flicker’ functie – zet die NIET op de waarde auto, maar op 50Hz of 60Hz. Als ik de waarde Auto instelde bij anti-flicker en Backlight op Dynamisch instelde, werd het hele scherm fel wit bij veel zonlicht. Zodra je de waarde naar 50Hz zet, is alles weer prima.

Je eigen cloud met ONVIF of de Reolink NVR

Een ander probleem is dat persoon- en voertuigdetectie niet werkt met ONVIF. De AI persoon- en voertuigdetectie werkt alleen in de app (met SD-geheugenkaart in de camera) of met een Reolink NVR (Network Video Recorder); ONVIF krijgt alleen motion detection events. Echter – dit is een ONVIF probleem op de Synology Diskstation Surveillance Station en geen camera-tekortkoming. Ik heb het bij Synology nagevraagd, maar dit staat niet op de roadmap voor 2021 om op te lossen. Op je NAS ga je dus alsnog 24/7 opnemen, of eventueel opnamen opslaan die motion detected-events vanaf de camera zijn. In een regenbui zullen dat er dus heel veel zijn.

Een mogelijke oplossing is de Reolink NVR die voor tussen 200-300 euro te koop is, die wel de AI functies ondersteund. Ik kan de Reolink RLN8-410 NVR van harte aanbevelen in combinatie met de Reolink camera’s om je eigen prive-cloud te creëren en makkelijk (beweging) beelden terug te kijken. Meer details volgen in een aparte review.

Smart Home

Nog een leuke gimmick is dat je de camera ook op een Chromecast of Nest Hub kunt weergeven door een Reolink Smart Home account aan te maken en die aan Google Assistant te koppelen. Per camera kun je dan aangeven welke je via de Assistant beschikbaar wilt maken. Werkt verbazingwekkend goed (“OK Google, toon Reolink510”), maar ik zie het meer als gimmick dan echt nuttig. Misschien is er iets te scripten met wanneer een Hue Outdoor sensor iets merkt dat dan de cameraweergave start op de Nest Hub? Het schijnt wel bij de Nest Hello deurbel te kunnen… De Nest Hub toont maximaal 1 camera tegelijk, geen split-screen weergave van meerdere camera’s voor continue weergave of zoiets, misschien dat Google dat ooit nog eens gaat veranderen zodat je Nest Hub scherm een permanente security monitor kan worden.

Smarthome integratie. Welke camera’s zijn beschikbaar om via Chromecast te tonen?
Smarthome integratie. Welke camera’s zijn beschikbaar om via Chromecast te tonen?

Tot slot, de Reolink app/camera heeft een ‘motion zone’ optie (intrusion zone). In de app kun je wegstrepen op een stilstaand plaatje waarvan je wilt dat de camera er niet op reageert. Dus als je camera een stuk openbare weg/stoep filmt kun je dat wegstrepen en zal de camera daar niet op reageren in het geval van beweging. Of in mijn geval, de struik vlak voor de camera die bij wind zoveel beweegt dat de camera erop triggert. Je kan hier ook de gevoeligheid van de zone instellen tussen 0 en 50; maar bij een waarde onder de 10 moet iemand ongeveer gaan dansen en springen voor de camera voordat er een motion detected event komt. 31 is voor mijn situatie een mooie waarde gebleken.

Motion Zones. Gevoeligheid kan per tijdsinterval ingesteld worden
Motion Zones. Gevoeligheid kan per tijdsinterval ingesteld worden

 

Live weergave van de camera in de Android app
Live weergave in de Android app

 

Live weergave van de camera in de Android app, full screen
Live weergave n de Android app, full screen

Conclusie

Al met al is de Reolink RLC-510A een goede camera voor ongeveer 62 a 73 euro (maart 2021). De camera krijgt van mij 4 uit 5 sterren.

EDIT: Na het afronden van nieuwere reviews heb ik besloten de 4 sterren terug te brengen naar 3 sterren. De Reolink RLC-810A is een heel veel betere keuze, tegen maar een beperkte meerprijs. Ter overweging: de Reolink RLC-810A is een paar tientjes duurder en heeft een aantal aanzienlijke verbeteringen, zoals bredere kijkhoek, betere IR en hogere resolutie. Mijn advies zou zijn om die paar euro extra te investeren en voor de 810A te gaan. Verder is alles in deze review ook voor de 810A van toepassing. De review van de RLC-810A vindt je ook op deze site.  

Koop bij Reolink Koop via Koop via Amazon

Pluspunten

  • AI ondersteuning voor persoon- en voertuigdetectie (nb: handmatige Firmware update verhoogd de betrouwbaarheid aanzienlijk!)
  • Google Assistant / smart home integratie
  • Goede app voor smartphone & desktop
  • ONVIF motion detection voor je Synology NAS
  • 30 meter infrarood, maar de IR LEDs mogen best nog iets sterker
  • 2560×1920 bij 30 frames per sec
  • Audio-opname ingebouwd, alles via dezelfde kabel
  • PoE of een gewone 12v adapter

Minpunten

  • wel H.264 videoformat, geen 265 ondersteuning
  • Geen cloud-abonnement mogelijk in Europa
  • Terugkijken in de app alleen met SD-kaart in de camera, of Reolink NVR
  • Persoon- en voertuigdetectie AI alleen in app (met SD-kaart) of Reolink NVR
  • Mobiele app en desktop app hebben beiden een heel ander ontwerp en niet alles is perfect in het Nederlands vertaald

Ter afsluiting: de Nederlandse wetgeving schrijft voor dat je maximaal 28 dagen de opnamen mag behouden. En meldt je camera aan bij Camera in Beeld van de Nationale Politie! Krijg je gelijk ook een handige sticker thuisgestuurd. Je bent verplicht om met stickers aan te geven dat er een beveiligingscamera aanwezig is.

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.