Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera review

Imou Knight 4K Wi-Fi beveiligingscamera

IMOU Knight is een 4K (8 megapixel) Wi-Fi beveiligingscamera die ook via een netwerkkabel aangesloten kan worden, maar geen PoE aankan. Spoiler alert: dat is op het gebied van hardware de enige tekortkoming van deze prima beveiligingscamera.

Koop bij

Disclaimer: dit product hebben we van IMOU ter beschikking gekregen om te testen en deze review te schrijven. Ik mag echter schrijven wat ik wil. Alles is dan ook echt mijn eigen mening, zonder opgelegde beperkingen.

IMOU

Imou is een fabrikant van IoT producten voor consumenten met een focus op (beveiligings)camera’s en (slimme)deurbellen. Daarnaast levert Imou een aantal accessoires voor een alarmsysteem samen te kunnen stellen.

Ook zijn er twee varianten van een NVR (net video recorder) te koop om beelden van je camera’s lokaal op te slaan. Natuurlijk biedt Imou ook (betaalde) Cloud opslag met ImouProtect. Daarover later meer.

Wat betekenen al die termen?

Nieuw in de wereld van beveiligingscamera’s en geen idee wat alle termen betekenen? Lees onze blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten” voor een algemene introductie.

What’s in the box

Imou Knight - whats in the box
Wat zit er in de doos

In de vrolijk gekleurde oranje-witte doos vinden we de bijzonder vormgegeven Knight, muurbeugel, 12v 1A stroomadapter, gatenboortemplate, schroefjes, (spat)waterdichte verzegeling. Voor de papierbak zijn er de standaard ‘declaratie van conformiteit’ in een aantal talen om de wetgever blij te maken en een snel start gids in het Engels.

Gebruik je de camera van je mobiele telefoon om de QR code te scannen op de Quick Start Guide, dan wordt je doorgestuurd naar de app store om de ImouApp te downloaden.

Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera

De Knight is een 4K of 8 megapixel Wi-Fi beveiligingscamera die ook via een netwerkkabel aangesloten kan worden. Er is helaas geen PoE ondersteuning ondanks de netwerkkabel aansluiting. Ik zag een andere Nederlandstalige review voorbij komen waarin PoE wel genoemd werd, dit is onjuist. Er is een aansluiting voor een netwerkkabel, maar deze ondersteunt geen PoE (power over ethernet). Voor de stroomvoorziening gebruik je de meegeleverde 12V adapter.

Deze Knight is zeker niet de eerste camera van Imou, maar wel de eerste met de hogere 4K of 8 megapixel resolutie. Tot zover waren de meeste modellen voorzien van een 4 megapixel of 1080p resolutie (2560 x 1440) en vooral Wi-Fi draadloze camera’s. Hoewel de Knight ook een Wi-Fi camera is, wordt bij deze camera zowel 2,4GHz als 5GHz ondersteunt.

Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera
Voorkant van de Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera

Het bijzondere ontwerp met de grote ovalen ring aan de voorkant van de camera geeft alle ruimte aan een spotlight. Misschien moet ik het wel een floodlight noemen, gezien het 600 lumen sterke licht. Opvallend vind ik dat Imou ervoor heeft gekozen om dit licht een soort vriendelijk warm wit te maken.

Aan de andere kant is het licht niet perse nodig om ongewenste bezoekers te verjagen, hiervoor is de Knight voorzien van een 110 dB sterke sirene. Namens je buren bij deze het verzoek om die uit te laten 🙂

Ontwerp

Zoals geschreven, is heel opvallend aan de Knight het ontwerp. Niet iedereen zal het ontwerp direct waarderen vermoed ik, maar tussen alle ronde en (semi)vierkante beveiligingscamera’s is dit een welkome afwisseling.

De ophangbeugel voelt in eerste instantie niet heel solide aan. Maar dat wil eigenlijk zeggen dat je de camera niet strak genoeg in de beugel hebt geduwd. Mijn advies is om de beugel al een paar keren bevestigd te hebben aan de bevestigingsplaat, voordat je buiten gaat schroeven. Dat zal het daadwerkelijk plaatsen makkelijker maken. Bij nader inzien is de beugel hiermee wat mij betreft goed genoeg.

Wel blijft dat een kwaadwillende de camera weg zou kunnen duwen naar een andere richting. Dit is echter een vrij standaard probleem bij de meeste (consumenten)camera’s. Eigenlijk wil je een beveiligingscamera altijd net hoog genoeg hangen zodat men er niet bij kan komen. Let wel dat je de camera ook niet op meer dan 3 meter hoog hangt, dan zal de bewegingsdetectie mogelijk minder goed gaan werken. Tussen de 2 en 3 meter hoog is meestal ‘ideaal’.

Wat ik een minder goede keuze vind is dat de kabel voor stroom en netwerk (ook) te makkelijk bereikbaar is voor kwaadwillenden. Bij veel beveiligingscamera’s loopt deze door de voet en is daarmee onbereikbaar voor iemand die deze door zou willen knippen. Dat deze stroom/datakabel niet door de voet loopt maakt het meer vandalisme gevoelig.

Achter en onderkant
Onderkant: QR code voor installatie, rubberen waterdichte afdekking van de SD-kaart, reset knop. Achterkant: schroefdraad en de stroom- en datakabel en de speaker.

Het voordeel van dit ontwerp is dat de muurbeugel gemakkelijk losgedraaid kan worden en daar vinden we dan een standaard schroefdraad die met allerlei foto- en videocamera accessoires compatible is. Dit schroefdraad zie je bijvoorbeeld op statieven. Ik zie niet direct een toepassing, maar compatibiliteit is altijd een goede zaak.

De laatste opmerking over het ontwerp is dat de reset-knop en de SD-kaart onder een rubber afdekplaatje verborgen zitten. Iets wat ik al bij veel camera’s gezien heb en ook hier weer van toepassing is: er zit geen schroefje of iets dergelijks op. Een kwaadwillende die bij de camera kan komen, kan veel te gemakkelijk de SD-kaart uit de camera stelen.

Dit is niet perse een probleem van deze camera, het is een algemene ontwerpkeuze die ik bij zeer veel compacte beveiligingscamera’s zie. De grotere bullet en turret modellen hebben vaak wel een afdekplaatje met schroefjes.

Spotlight

Steeds meer beveiligingscamera’s worden met een spotlight geleverd, of zijn er in varianten met een spotlight. Een spotlight is de benaming voor een of meerdere LED lampjes in de camera die aan kunnen gaan in het donker. Wanneer exact de Spotlight zal aangaan is instelbaar. Het doel is dat de camera donker blijft totdat er beweging wordt waargenomen. Bij beweging kan de spotlight functie de omgeving verlichten en heb je kleurenbeeld op de beveiligingscamera, ook ’s avonds en ’s nachts. Zonder een spotlight zou je het bekende grijstinten beeld krijgen van infraroodverlichting. Vooral voor het kunnen geven van een signalement van een kwaadwillende, is kleurenbeeld wenselijk.

Zelf vind ik de spotlight functie van beveiligingscamera’s in mijn tuin vooral prettig omdat ik dan tenminste wat kan zien als ik ’s avonds door de achtertuin loop. Inbrekers en andere ongenode gasten zullen een spotlight camera (nog) sneller ontwijken dan een normale camera. Het trekt immers ook gelijk aandacht als ineens ergens een licht aan gaat in een tuin.

Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn als de beveiligingscamera onterecht aan zou gaan. Dan gaat dat (felle) licht afleiden, of irriteren. Onterecht (valse positieven, false positives) hebben we met de Knight niet meegemaakt. De Knight schakelt de spotlight alleen in bij herkennen van mensen, en wanneer het te donker is om kleurenbeeld op de camera te kunnen tonen / opnemen. Instelbaar kan het spotlight (ook) aan gaan bij het detecteren van auto’s of huisdieren (kat/hond).

Zoals eerder genoemd, is de Knight voorzien van een warm wit licht Spotlight met een kracht van 600 Lumen.

Floodlight of spotlight
Knight geeft veel licht op de test locatie

Op de test locatie hangt de Knight in het midden. Links en rechts zijn de infrarood LEDs met het paarsachtige licht zichtbaar van 2 andere producten die we ook aan het testen zijn. Helemaal links hangt mijn permanente beveiligingscamera, rechts hangt een cilinder met vogelvoer. De grote doos onder de overkapping is die van de eerder geteste e-bike ADO D30.

ImouProtect (Cloud opslag)

Imou maakt cloud opslag mogelijk via de optionele abonnementen ImouProtect basis en plus. Voor meer details, zie de website https://www.imoulife.com/nl/imouProtect.

De manier waarop ImouProtect gepushed wordt in de app vind ik jammer. ImouProtect is optioneel, hoewel de app anders lijkt te suggereren. Veel mensen zullen wel willen kiezen voor de cloud dienst, zodat de opgenomen beweging veilig opgeslagen wordt en je niet afhankelijk bent van een SD-kaart. De investering doen voor een Imou NVR om je eigen opnames lokaal op te kunnen slaan, is iets wat veel mensen niet voor zullen kiezen. Kiezen voor een cloud opslag is dan prima, maar hoe de ImouProtect gepushed wordt is mij iets ’te’.

Met de Knight heb je de “AI detectie” die ImouProtect zegt te bieden in het Plus abonnement, niet perse nodig. De camera heeft zelf de intelligentie ingebouwd, hier is de cloud niet voor nodig. In het basis abonnement worden de bewegingsdetectie clips maximaal 7 dagen opgeslagen. In principe is dat genoeg, normaal zal je binnen die 7 dagen wel weten of iemand heeft ingebroken, iets vernield, etc.

Dat je niet de mogelijkheid hebt om opgenomen beelden van je eigen SD-kaart te downloaden als je geen betaald Cloud abonnement neemt, vind ik niet acceptabel. De argumentatie dat er end-to-end versleuteling is van de beelden zodat iemand die de SD-kaart steelt niet bij jouw beelden kan… tja, heel leuk, maar niet het meest belangrijk. Een beveiligingscamera zal bij de meeste mensen niet gericht zijn op de badkamer. En het stelen van de SD-kaart had wel iets minder gemakkelijk gemaakt mogen worden, zoals eerder in deze review genoemd.

Zelf ben ik geen fan van cloud opslag en ook niet van SD-kaart opslag. Ik wil mijn camera’s 24/7 laten opnemen en niet alleen de momenten van bewegingsdetectie kunnen terugzien. Vaak mis je dan context of een net iets completer plaatje van de gebeurtenissen. Om 24/7 op te kunnen nemen is een NVR nodig. Onbekend met wat een NVR is? Lees ons blog “Beveiligingscamera’s: Wat je moet weten“.

Basic kost 2,69 euro per maand, per camera. Plus kost 6,29 per maand, per camera. Met deze kosten is een NVR vrij snel terug te verdienen. Via Bol.com kost de Wi-Fi NVR slechts 85 euro (zonder harde schijf!). Link hieronder.

Specificaties (via ImouLife.com/nl/)

De Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera is voorzien van prima specificaties:

 • Resolutie 3840 x 2160 (8MP / 4K)
 • 2.88mm focus lengte
 • Videocompressie H.265 en H.264
 • 600 Lumen Spotlight schijnwerper (warm wit)
 • 110 dB sirene
 • 2-weg audio (microfoon en speaker)
 • IP66 weersbestendig
 • 129 mm x 84 mm x 71 mm and weighing in at just 367 grams – without the mount. With the mount and accessories, the entire set weighs around 580 grams
 • 2.4GHz & 5GHz (Wi-Fi 6 compatible)
 • 12V 1A stroomvoorziening
 • 1 x 100Mbps Ethernet-poort (geen PoE)
 • Afmetingen 128.9 × 83.9 × 71.2mm
 • Gewicht 580 gram

 

 • Instelbaar detectiegebied en detectielijn
 • Geavanceerde AI detectie voor mensen, voertuigen en huisdieren
 • Opslag op lokale SD-kaart (max 256GB), NVR en betaalde Cloud

Het modelnummer dat we hebben gereviewd is IPC-F88FIP-V2-0280B.

Screenshots

Daglicht
Daglicht
Infrarood
Infrarood
Weinig licht
Weinig licht (vrij donker)
Overbelicht
Overbelicht…? Nee eigenlijk niet

Hoewel in het al bijna-donker de camera nog van het laatste beetje daglicht een prima beeld wist te maken, is het niet zo dat er dan bij heel veel licht (heldere tuinverlichting) sprake is van overbelichting. De app stuurde mij ook ‘gewoon’ een notificatie dat er beweging was waargenomen. Geen issues.

De screenshots zijn ronduit prima. Zoals je mag verwachten van een 4K / 8 megapixel camera. Geen klachten. Prima kijkhoek, prima contrast, prima (meer dan prima eigenlijk) belichting bij weinig licht. Good stuff.

Imou Life App

De app is beschikbaar voor iOS en Android. Er is geen HomeKit support, wel Alexa/Assistant. Over het geheel zou ik de app wel als ‘prima’ willen beschrijven, maar zoals eerder genoemd is het ImouProtect betaalde abonnement wel vrij agressief in zichzelf te willen verkopen. De mogelijkheid voor het downloaden van de filmpjes is uit de app gehaald.  Wel zijn er de instellingsmogelijkheden voor de bewegingsdetectie.

Door een lijn te trekken waarbuiten de bewegingsdetectie niet op afgaat, kun je bijvoorbeeld voorkomen dat als je een deel van een stoep filmt, bij elke voorbijganger de camera reageert. Dit is enorm krachtig. Bij de Knight heeft dit voor ons tijdens de testen vlekkeloos gewerkt. Naast de lijn-detectie is er het AI detectie voor personen, voertuigen en huisdieren.

In het overzicht in de app staat er correct aangemerkt of de bewegingsdetectie van een Persoon was of van een Huisdier (mijn kat). Andere merken zijn hier ook mee bezig, tot zover is Imou de enige die het (goed en betrouwbaar) werkend heeft. Een functionaliteit waar Imou ook een van de weinige fabrikanten mee is, is de ‘rich notification’. De verrijkte notificatie laat direct een klein screenshot van de bewegingsdetectie zien die is waargenomen. Standaard is deze extreem miniatuur, maar klap je de notificatie open dan krijg je een prima zicht op de situatie en weet je waarschijnlijk direct of je actie moet/wilt ondernemen.

Knight Rich Notification
Verrijkte notificatie met screenshot

Via het download centrum is het mogelijk een Windows Desktop app te downloaden en wat software voor de Mac. Deze heb ik niet uitgetest. Interessant is de opmerking bij de Toolbox software. “ToolBox is een toolsplatform voor Dahua en Imou dat verschillende functies, een eenvoudig ontwerp en een stijlvolle interface heeft. Het is gemakkelijk om links naar de bijgewerkte tools en documenten te vinden.

Beschikbaarheid Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera

Imou producten zijn o.a. via Bol.com te koop.

Conclusie

Imou Knight 4K Wi-Fi Spotlight beveiligingscamera kan wel met een netwerkkabel aangesloten worden, als alternatief voor de Wi-Fi verbinding. Helaas ondersteunt de Knight geen PoE, de losse stroomadapter is noodzakelijk. Navraag hierover werd beantwoord met dat Imou helaas (nog) niet van plan is om een PoE versie van de camera uit te brengen. Spijtig en wat mij betreft een gemiste kans. De aansluiting voor de netwerkkabel is er immers al.

Het opvallend ontwerp vind ik een bijzondere keuze voor een beveiligingscamera. Imou maakt natuurlijk producten vooral voor de consumentenmarkt, dus een alternatief aanbieden voor de doorgaans saaie ronde of vierkante camera’s is mogelijk een gat in de markt.

Een van de sterkte punten aan deze camera is de verrijkte notificatie met een screenshot van de bewegingsdetectie. Dit is iets wat ik bij bijna alle andere beveiligingscamera merken mis. Alleen dit al maakt het missen van de PoE ondersteuning meer dan goed.

Aan de andere kant vind ik de manier waarop ImouProtect gepushed wordt wel weer jammer. Dat je niet de mogelijkheid hebt om opgenomen beelden van je eigen SD-kaart te downloaden als je geen betaald Cloud abonnement neemt, vind ik eigenlijk niet acceptabel. De argumentatie dat er end-to-end versleuteling is van de beelden zodat iemand die de SD-kaart steelt niet bij jouw beelden kan… tja, heel leuk, maar niet het meest belangrijk. Een beveiligingscamera zal bij de meeste mensen niet gericht zijn op de badkamer.

De prima hardware, goede en betrouwbare detectie, prettige app met rich notificatie en het eigenzinnige ontwerp met Spotlight brengen met tot 5 sterren. Het iets te opdringerige ImouProtect, niet je eigen filmpjes van de SD-kaart kunnen downloaden en de vrij hoge prijs maken dat ik iets van die 5 sterren wil aftrekken. De verrijkte notificatie met screenshot voorkomt dat ik het naar 4 sterren breng. Eindconclusie: ik hou het op 4,5 uit 5 sterren.

Koop bij

Pluspunten

 • Wi-Fi en optioneel netwerkkabel
 • Spotlight is een schijnwerper
 • Opvallend ontwerp
 • Goede bouwkwaliteit

Minpunten

 • Geen PoE
 • Stroom/datakabel kan niet door de voet (vandalisme gevoelig)
 • SD-kaart te gemakkelijk bereikbaar
 • Geen beelden downloaden van SD-kaart zonder betaald abonnement
 • ImouProtect is wat te opdringerig
 • Niet heel goedkoop

 

Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.