Annke Crater binnenhuiscamera recensie

Annke Crater I41KR

Annke Crater is een 1080p Wi-Fi indoor beveiligingscamera voor een ongekend lage prijs, met toch heel veel functies. We ontdekken bij deze review onder andere de link met Tuya smart home producten en de voeding krijgt een gedetailleerd onderzoek.

Koop rechtstreeks via Annke

Disclaimer: dit product hebben we van Annke ter beschikking gekregen om te testen en deze review te schrijven. We schrijven echter zonder opgelegde beperkingen. Deze review is geheel onze eigen mening.

Intro

€24,99. Dat is het luttele bedrag waarvoor je op de webstek van Annke de Crater-camera kunt bestellen. Annke belooft een “1080p Wi-Fi Indoor Camera”, tweeweg audio, menselijke bewegingsdetectie, One-Touch Alarm, cloudopslag en lokale opslag. Een hele mond vol. In de verdere beschrijving worden scherpe beelden, brede hoek, nachtfunctie en meer beloofd. Maar voor dat bedrag, daar kun je toch niets goeds voor kopen?

EDIT: Via Annke kregen we nog een 5 euro kortingscode! Gebruik MCSBKXRTG31M om nog eens extra 5 euro korting te krijgen.

De Anne crater in zijn doosje  Dit komt er uit de doos

Wat zit er in de doos

De Annke Crater wordt geleverd in een compact doosje van 15x9x9cm. Uit dat doosje komen de camera, een muurophangbeugeltje, een USB-lader en USB-kabeltje, een Duits- en Engelstalige handleiding. Bij het recensie-exemplaar werd apart nog een langere USB-kabel geleverd.

Eerste indruk

Eerste indruk is positief. De camera oogt beslist niet als een goedkoop prul. Ook niet persé duur, maar het uiterlijk verraadt de lage prijs zeker niet. Hij bestaat uit een bol waarin het oculair is aangebracht dat op een basis kan draaien over 2 assen. Op de behuizing is naast het oculair de luidsprekeropening te zien en er zit een mini-USB-aansluiting op voor de voeding. Als je de oculairbol helemaal naar boven draait komt er een sleufje voor een mini-SD-kaartje en een resetknop tevoorschijn.

Als je de camera voor het eerst aansluit begroet de Crater je via de luidspreker in het Engels en laat weten dat je hem een QR-code moet laten zien. Die QR-code kun je genereren met de bijbehorende Android-app. Een iOS-app is eveneens beschikbaar.

In de app moet je eerst een account aanmaken voordat je verder kunt. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je een WLAN-netwerk kiezen, het wachtwoord om verbinding te maken ingeven, waarna de app een QR-code toont. De camera die QR-code laten zien vereiste wat spelen met de afstand en oriëntatie, maar na een half minuutje wist de camera de code te lezen en maakte verbinding met het WLAN-netwerk. Vanaf dat moment is de camera operationeel.

Gebruik: screenshots

De app toont een lijst van camera’s die met je account verbonden zijn. Nadat je een camera selecteert wordt het beeld van de camera getoond. De beeldkwaliteit is goed en waardig voor 1080P. De beeldsensor heeft evenwel nog wat meer in zijn mars, want je kunt inzoomen en een redelijk eind ook, waarbij de scherpte van het beeld behouden blijft. Tevens kun je met de app de camera draaien, zodat je goed kunt volgen wat er in de ruimte gebeurt.

Geluid is eveneens mogelijk, met een knop in de app schakel je de microfoon en luidspreker in en kun je communiceren met personen die zich in de ruimte bevinden. Het is mogelijk schermfoto’s te nemen en opnames te maken. Daarvoor kun je kiezen tussen opslag in de cloud of op de lokale SD-kaart.

De Annke camera-app

De camera heeft een nachtmodus, welke normaliter automatisch geactiveerd wordt als het te donker in de ruimte is, maar die je ook met de hand kunt activeren of deactiveren. In de nachtmodus wordt het beeld dat de camera toont zwart-/wit, maar kun je nog zien goed zien wat er in de ruimte gebeurt. Is de camera hiermee ook een infraroodcamera? Ik denk het eigenlijk wel. De volgende opname is laat op de avond gemaakt met alle lichten in de kamer uitgeschakeld:

Gebruik: app

De apps voor Android en iOS zijn evenwel de enige methoden om met de camera te communiceren. Er zijn bijvoorbeeld geen applicaties voor Linux, MacOS of Windows. Standaardprotocollen als RTSP lijken niet te worden ondersteund. Je zult in praktijk dus met een mobiel apparaat met de camera communiceren.

Wel kun je op je desktop bijvoorbeeld Android x86 in een virtuele machine installeren en op die manier de app op je desktopcomputer gebruiken. Bij installatie op Android x86 moppert de app even dat je roottoegang hebt, en dat dit onveilig zou zijn (tjonge), maar gaat daarna normaal aan de slag. De schermfoto’s bij deze recensie zijn op die manier gemaakt.

Je kunt de camera gebruiken als bewakingscamera. Om dat gebruik te faciliteren kan de camera mensen in beeld herkennen en zodra een mens herkend wordt zal de camera een alarm op je telefoon afgeven. Je klikt op de notificatie en kan het beeld oproepen om te kijken wat er aan de hand is.

Omdat je in de app meerdere camera’s kunt registreren en snel tussen camera’s kun schakelen, is het gebruik als beveiligingscamera best aantrekkelijk. Ook al omdat je redelijk veel camera’s voor je geld kunt kopen en dus een gebouw helemaal vol kunt hangen met Annke Crater camera’s.

Al bij al is de camera makkelijk te installeren en geeft de app simpel en gebruiksvriendelijk toegang tot de functionaliteit van het apparaat. Of je dit apparaat nu koopt om je baby in de gaten te houden of om een gebouw te bewaken, waarschijnlijk ga je dik tevreden zijn en biedt de camera veel waar voor het geld.

Geen professionele functies

Wat meer onderlegde gebruikers zullen willen weten of je ook rechtstreeks toegang kunt krijgen tot de camera via het netwerk. De camera lijkt geen RTSP, ONVIF of ander netwerkprotocol te ondersteunen waarmee je met software van derden verbinding kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Synology Surveillance Station of Blue Iris en Home Assistant.

Ook het ontbreken van netwerkinstellingen zal de wat meer professionele gebruiker als minpunt zien. Het IP-adres wordt via DHCP verkregen. De internetverbinding loopt altijd via WLAN, waarbij de camera zelf een WiFi verbinding maakt met het wachtwoord dat je via de QR-code hebt doorgegeven.

Dat de camera enkel via IPV4 werkt kan ook voor de doorsnee consument relevant zijn, gezien de wereld aan het overstappen is naar IPV6. Apparaten die enkel IPV4 kunnen zullen op de lange termijn allerlei compatibiliteitshulpmiddelen nodig hebben.

Daarnaast heeft de camera vrije toegang tot het internet nodig om te kunnen werken. Meer daarover in de volgende paragraaf.

Cloud

Deze camera heeft een keerzijde. Alhoewel het apparaat keurig doet wat het belooft en je als gebruiker daarvan waarschijnlijk dik tevreden gaat zijn, plaats je deze camera in je privéleven. De camera neemt op hoge resolutie waar wat erin je huis gebeurt, kan draaien en een behoorlijk eind inzoomen en heeft een microfoon waarmee hij kan horen wat er besproken wordt.

De camera functioneert niet zelfstandig. De manier waarop het ontworpen is, is dat de camera direct na het inschakelen contact zoekt met zijn moederschip en via dat moederschip opdrachten krijgt. Als jij de app gebruikt, dan gaat er dus een commando naar het moederschip en krijgt de camera via het moederschip opdracht om te activeren. Als je via je eigen netwerk de camera bedient, gaat het verkeer overigens wel over je eigen netwerk, maar zodra je buiten je netwerk zit, gaat het beeld ook eerst naar het moederschip en dan terug naar het apparaat waar je het op bekijkt.

Uit een analyse van het verkeer dat de camera genereert blijkt dat er continu contact is met het moederschip. Als je via je lokale netwerk de camera bekijkt en je blokkeert de internetverbinding, dan is er aanvankelijk niets aan de hand. De camera werkt gewoon. Na ongeveer 10 minuten heeft de camera door dat het zijn moederschip niet meer kan bereiken en stopt er dan mee. We hebben dit bij Annke nagevraagd en het antwoord is dat alle beelden versleuteld worden, ook voor lokale opslag op je SD-kaart.

Privacy

Er is de laatste tijd nogal wat de doen over het vertrouwen in Chinese fabrikanten en wat mij betreft deels ten onrechte. Het heeft geen enkele zin om Chinese fabrikanten te wantrouwen en al onze gegevens dan wel aan Amerikaanse internetreuzen toe te vertrouwen. Maar een camera in je huis… dat is nogal een dingetje. Met de manier waarop de camera werkt, heeft Annke de technische mogelijkheid om je camera van afstand te activeren en in je huis rond te kijken.

De privacy kwestie is serieuzer dan bijvoorbeeld die op een mobiele telefoon. Ook een telefoon heeft een microfoon en camera. Die laatste is evenwel niet op iets zinnigs gericht als je de telefoon niet gebruikt.

Het op afstand activeren van de microfoon van je telefoon, is een groter risico, maar je hebt bij een telefoon wel meer mogelijkheden om dit te blokkeren. Bijvoorbeeld een telefoon zal geen dienst weigeren als je zijn internetverbinding blokkeert.

Filmpjes die je opslaat gaan ofwel naar de cloud, op servers van Annke, of naar de SD-kaart die je optioneel kunt plaatsen. Als je evenwel denkt dat je over filmpjes die je op de SD-kaart opslaat controle hebt, dan kom je bedrogen uit. Ze zijn versleuteld en kunnen alleen door de camera en zijn infrastructuur ontcijferd worden. Of je iets in de cloud of lokaal opslaat maakt dus niet zoveel uit, je hebt Annke nodig om het te kunnen bekijken.

Bij deze Annke Crater camera is een permanente verbinding met de servers van Annke (Tuya) noodzakelijk. In theorie kan de Annke camera van afstand gericht en ingezoomd worden.

Internetverkeer: Tuya

Ik heb het verkeer van de camera nader onderzocht. Daaruit blijkt dat de camera na het inschakelen en verkrijgen van een IP adres via DHCP, contact maakt met de NTP-server time.windows.com om de tijd te synchroniseren. Daarna gebruikt de Crater het domein tuyaeu.com om het moederschip te vinden. Tuya is een Cloud platform dat diensten aanbiedt om “internet of things”-apparaten van afstand aan te sturen.

Vervolgens is er continu verkeer met twee ip-adressen. Ik heb deze ip-adressen kunnen geolokaliseren tot een rekencentrum van Amazon Web Services in Frankfurt am Main. Al het verkeer hiermee is keurig versleuteld.

Annke zegt dat alles keurig volgens de Europese privacyregels gaat en ik heb geen enkele aanleiding om daaraan te twijfelen. De servers van het moederschip staan in het privacy bewuste Duitsland, waar met privacy over het algemeen niet gelachen wordt en de regels streng worden gehandhaafd. Desondanks bestaat de infrastructuur om bespied te worden wel degelijk, het is iets waar je je bewust van moet zijn als je de camera in je huis opstelt.

Hoe jezelf te beschermen tegen meegluren

Je kunt je overigens vrij effectief beschermen door de camera niet continu ingeschakeld te laten. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten op een USB-switch, waarvan je de poorten op afstand aan- en uit kunt schakelen. Als je wilt kijken hoe het er in je huis bijstaat kun je de camera dan van afstand inschakelen en daarna weer uitschakelen. De kans op misbruik is, als je het zo aanpakt, nihil.

Een alternatief is een WiFi slimme schakelaar zoals bijvoorbeeld de Hombli Smart Socket of vergelijkbaar. Hiermee zou je op afstand de camera van stroom kunnen voorzien. Dan even wachten tot de camera gestart is en het beeld via de app opvragen.

Aan de andere kant is dat ook een Tuya Smart Home apparaat die via datzelfde platform geactiveerd kan worden… #bigbrotheriswatchingyou

We hebben inmiddels van meerdere Tuya Smart Home apparaten een recensie geschreven. Hier vindt je een overzicht van alle Spot on Tuya recensies.

Voeding: USB-adapter

De Annke Crater wordt gevoed middels een micro-USB-aansluiting. Je krijgt bij de Annke Crater een USB-adapter meegeleverd. Het is lovenswaardig dat er voor het geld dat je betaalt nog een USB-adapters vanaf kan. Daarmee is het pakket wat je krijgt compleet. Alles wat je nodig hebt krijg je bijgeleverd.

Maar zodra we het over adapters gaan hebben, komt er een ander aspect om de hoek kijken. Netspanning is gevaarlijk. De veiligheid van USB-laders is een onderwerp van zorg. Ik denk dat je voor het geld dat je betaalt absoluut geen hoge eisen aan de voeding mag stellen, maar tegelijkertijd mag op (brand)veiligheid nooit bezuinigd worden. Ik wil die vraag beantwoorden.

De lader ontdaan van zijn behuizing toont een eenvoudige lader met maar een paar onderdelen. Op zich is zoiets geen goed teken, maar er is bij deze lader iets anders aan de hand. Traditioneel heeft een geschakelde voeding aan de zwakstroomzijde een spanningsregeling, waarvan feedback naar de netspanningszijde gaat.

Chinese fabrikanten van chips voor dit soort voedingen maken sinds enige tijd van een nieuw soort spanningsregeling gebruik. Je kunt uit de opgewekte spanning in de auxiliaire winding van de transformator opmaken hoe veel stroom er loopt en op basis daarvan de spanning regelen. De Chinezen noemen het 度原边反馈控, wat Google vertaalt met terugkoppeling aan primaire zijde.

Deze spanningsregeling is ingewikkelder dan traditionele spanningsregeling, maar we leven in een wereld waarin complexe chips goedkoper zijn dan extra onderdelen. Chinese fabrikanten hebben alle benodigde logica in goedkope chipjes gestopt om zeer eenvoudige (en goedkopere) voedingen mogelijk te maken.

Doel is dus onderdelen te besparen. Waar besparingen vaak tot verslechteringen leiden, is primairezijdeterugkoppeling best wel redelijk. Het heeft weinig nadelen. Doordat er geen terugkoppeling tussen zwakstroom- en netspanningszijde nodig is, kan hier ook niets verkeerd mee gaan. De elektrische veiligheid neemt hiermee zelfs toe.

Bovenaanzicht voeding  Onderaanzicht voeding

Er zitten dan ook nog maar 2 componenten tussen netspannings- en zwakstroomzijde: transformator en ontkoppelingscondensator. Deze laatste dient een klasse Y veiligheidscondensator te zijn en dit is het geval. De isolatieafstand tussen beide zijden is eigenlijk gewoon uitstekend. De voeding gebruikt geen zekering maar een veiligheidsweerstand als bescherming tegen kortsluiting. Dat is op zich acceptabel.

Conclusie: alhoewel geen hoogwaardige voeding, heb ik geen veiligheidsproblemen kunnen vinden. Annke kon niet voorzien dat ik de voeding op de korrel zou gaan nemen. Toch slagen ze voor deze test.

Energieverbruik

We leven in tijden dat elektriciteit tegen woekerprijzen wordt afgerekend. De Annke Crater camera staat zoals hij beoogd is om te gebruiken continu onder stroom. Het energieverbruik is dus relevant. Gemeten aan het stopcontact met gebruik van de meegeleverde USB-adapter heb ik een verbruik gemeten van 1,9W. Dit is gemeten met een Voltcraft Energy Logger 3500. Dat lijkt mij een keurig resultaat.

Sannce

We ontdekten dat de Annke Crater ook verkocht wordt onder de Sannce merknaam. Bij Sannce is dit de Q2 SU-I41BR0103. Al het geschrevene in deze review geldt ook voor de Sannce Q2 camera.

Conclusie

Je krijgt met de Annke Crater veel waar voor je geld. Het is een makkelijk te gebruiken camera met prima beeldkwaliteit waar je voor het doel waar hij voor bedoeld is, waarschijnlijk dik en dik tevreden over zult zijn.

Of je nu je huis wilt bewaken of de hond, kat of baby in de gaten wilt houden, de camera biedt daarvoor de benodigde functionaliteit met goed gebruiksgemak. Het is wel goed om je te realiseren dat Annke de ultieme controle over het apparaat kan nemen. Dit apparaat moet met commando’s via de servers van Annke aangestuurd worden.

De manier waarop het gemaakt is maakt bespieden meer dan alleen een theoretisch risico. Doch ons onderzoek naar de communicatie van het apparaat heeft geen zaken aan het licht gebracht die bedenkelijk zijn of strijdig zijn met uitspraken van Annke. Het is in lijn met een bedrijfsvoering volgens de privacyregels en in lijn met Europese privacy wetgeving.

Het is te begrijpen dat Annke heeft gekozen om het Tuya Smart platform te omarmen voor deze zeer budget-vriendelijke indoor camera. Wel vinden we het jammer dat daarmee deze camera niet met de normale Annke Vision app bestuurd kan worden. Aan de andere kant krijg je hiermee wel de mogelijkheid om de camera in Scenes en andere automatisering te gebruiken in combinatie met andere Tuya-gebaseerde smart home apparaten, tegen een zeer prettige prijs.

Koop rechtstreeks via Annke

Pluspunten

  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding
  • Gebruiksvriendelijke installatie en app
  • Goede beeldkwaliteit en inzoomdetail
  • Luidsprekertje en microfoon om met thuis te communiceren
  • Kabel en USB-lader meegeleverd
  • Wandmontagemateriaal meegeleverd
  • Past goed binnen andere Tuya smart home producten die je waarschijnlijk al hebt

Minpunten

  • Uitsluitend 2,4 GHz Wi-Fi (Tuya)
  • Je hebt als eigenaar geen gegarandeerde controle over wat het apparaat doet
  • Geen RTSP of andere manier om met software van derden verbinding te maken
  • Alles gaat via de cloud en zelfs je eigen opnamen op SD-kaart zijn gecodeerd en kun je niet bij
  • Werkt niet met de Annke Vision app en Annke NVR
Onze beoordeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.